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Publicado el: 08/01/2011
Francis Ford Coppola Winery foto_noticia

El reconocido cineasta Francis Ford Coppola comparte sus recuerdos de películas en una bodega sorprendente. En Geyserville, California, el cineasta Francis Ford Coppola encontró en el 2006 una inmensa parcela con cepas de 85 años. La uva de esta tierra es un cruce de Petit Bouschet con Garnacha y fue creada en 1865 en Francia por Henri Bouschet. Ha sido usada mayormente como “uva tintorera” para aportar color a vinos más ligeros que necesitan esa ayuda.
Coppola de inmediato se subyugó por el lugar y compró las instalaciones de Château Souverain en Geyserville, cambiándole el nombre a Francis Ford Coppola Winery. Enseguida contrató al enólogo Corey Beck y a un reconocido equipo de arquitectos quienes encararon cambios estructurales a la bodega.
Dos nuevas torres en forma de pirámide fueron instaladas para reemplazar las torres que había, se nivelaron las terrazas y se crearon espacios nuevos destinados a hacer de la bodega en un lugar más acogedor para las familias.
“Francis nos dijo a todos que quería que la gente pudiese llegar y jugar libremente y con alegría por toda la propiedad”, reconoce James Luchini, director de eventos y artes escénicas en la bodega. “Está hecha para que una familia pueda venir aquí y disfrutar de sí mismos y de todo el lugar”, dice.
Hay dos piscinas para niños en el centro del patio en el lado norte de la bodega. Un bar y un patio circular también tomaron forma, al igual que un teatro y anfiteatro donde Coppola diseña espectáculos de títeres, música y baile.
El director de cine hizo construir además una sala de degustación, un restaurante y áreas donde comparte con los visitantes sus recuerdos de películas. La mesa de Don Corleone de El Padrino está en exhibición junto con varios artículos de “Apocalypse Now” y uno de los automóviles originales de “Tucker, el hombre y su sueño”.
“Esta bodega está destinada a ser el hogar para todos los trabajos creativos de Francis”, dijo la vocera Katie Clark

Uno de sus Vinos mas importantes:

THE NAME
Archimedes (287 BC – 212 BC), the Greek mathematician who invented the lever, compound pulley, and hydraulic screw, was also famous for discovering the law of hydrostatics (fluid displacement measurement) and various geometric equations. Likewise, he helped fight the Roman army by burning its ships’ sails with enormous magnifying glasses. Archimedes’s contributions continue to be highly regarded, even by today’s standards, and were greatly admired by Francis Coppola’s grandfather, Augusto. Although it had been a family tradition to name the eldest son after his father, Augusto insisted his first son be named Archimedes instead. Today we pay homage to Coppola’s uncle Archimedes, who, like his namesake, loved math and mechanics.

THE WINE
Using fruit harvested in 2006 when the Francis Ford Coppola Winery first opened its doors, we are extremely fortunate that Archimedes’s debut release reflects one of the great vintages of the decade. We are pleased to present our estate’s flagship wine, crafted from small lots of fruit we earmarked specifically for this project.

THE VINTAGE
Sonoma County experienced an incredibly long growing season in 2006. Although rainy spring weather delayed budbreak for this vintage, a relatively cool summer let the grapes mature slowly. Even as fall approached, there was no precipitation so we were able to let the fruit hang on the vines until November, when it ripened to perfection. Not only did the grapes we harvested exhibit full maturity, they showed excellent tannin structure and an abundance of ripe, juicy flavors.

WINEMAKER'S NOTES
Archimedes is a blend of Cabernet Sauvignon from Alexander Valley and Cabernet Franc from Knights Valley. The Cabernet Sauvignon is grown on the northeastern edge of the appellation. Because the vineyard is west facing, the grapes receive a great deal of direct sunlight, which helps produce highly concentrated fruit with big, chewy tannins. We specifically chose this site because it is the warmest area in Alexander Valley and it consistently produces the most concentrated fruit. The vineyards are planted to Clone 7 Cabernet, which is famous for its black cherry flavors.

To provide complexity and complementary layers, we source our Cabernet Franc from a Knights Valley vineyard located just below Mount St. Helena. Here, diurnal summer temperatures range from a mere 40º F at night to 100º F during the day. This tremendous disparity in temperatures helps the fruit retain its natural acidity while letting it achieve full physiological ripeness. Atypical of most Cabernet Francs, ours is darker and more opaque than our Cabernet Sauvignon. Incredibly smooth with velvety tannins and intense aromas of dark sour cherries, cranberries, and sandalwood, this rich, robust wine exudes an amazing array of juicy red plums, berries and cassis, plus a tapestry of wood, spices, and tobacco.

Appellation: Sonoma County, CA
Blend: 76% Cabernet Sauvignon, 24% Cabernet Franc
Alcohol: 14.5%
Barrel Regimen: 24 months French oak. 60% New, 40% 1 to 2 year-old barrels

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